Història

La tradició gegantera de Banyoles és molt antiga.  Al segle XVII ja hi havia bestiari. L’any 1681 fer ballar el Bou i l’Ase va costar a la Cofradia del Ciri de la Joventut 6 sous i 5 diners. Així doncs, sabem que a la nostra ciutat havien existit el Bou, l’Ase, el Drac i els cavallets dels quals avui encara n’existeixen successors. Dels gegants i capgrossos, no en tenim cap notícia fins a l’any 1880.  Així  ho fa pensar l’acord municipal de l’octubre d’aquell any que diu:

 (…) no satisfacer a Don Antonio Bartra el importe de los zapatos que lleva en cuenta y que no se hicieron, ni se usaron, para pasear los gigantes.

Podríem calcular que els gegants avui sobrepassarien el segle d’existència i que probablement dos dels catorze capgrossos que avui existeixen podrien ser supervivents d’aquells temps. El 1916 aquests primers gegants van ser substituïts. Durant la sessió municipal del 10 de juliol d´aquell mateix any, s’acordà encarregar als senyors Mata i Dilmé perquè viatgessin a Olot per adquirir una parella de gegants nous. Aquells gegants que van costar 450 pessetes i ja feia anys que alegraven les festes patronals de Sant Llorenç a Olot. Allà eren coneguts com els gegants de Can Barberí, una foneria que encara avui existeix. Aquests nous personatges, de segona mà, foren rebuts a l’entrada de Banyoles per la carretera d’Olot i s’estrenà una nova cançó en el seu honor. A l’any 1928 es va inaugurar l’actual Casa Consistorial i els gegants van ocupar una petita cambra a l’entrada. Durant els primers dies de la Guerra Civil, aquella petita cambra es va reconvertir en un improvisat quarter de les milícies antifeixistes i com que feien nosa, en ple carrer, gegant i geganta van acabar cremats. D’aquest fet, se’n van salvar els cavallins i dos capgrossos (en Berruga i el Guenyo). Van haver de passar 13 anys per tornar a tenir gegants. A l’abril de 1949 Lluís Fraguell i Pons escrivia a la revista Horizontes:

Estem segurs que a hores d’ara no hi ha cap banyolí que no se senti tot cofoi i satisfet que tinguem manaies. Tothom presencià el seu pas pels carrers de la ciutat entre admirat i mig orgullós, de veure tant brillantment restablerta una tradició que si hem d’ésser sincers, enyoràvem el mateix els grans que els petits (…)

I bé, doncs, a qui no plauria també veure desfilar novament pels nostres carrers i places, al tibat i majestuós gegant i a l’elegant i majestuosa gegantessa?

I així, aquell any el mateix Lluis Fraguell i Pons, un home que duia les tradicions al cor, encapçalant una subscripció popular, va fer possible la compra d’uns gegants nous i set nanos més:en Bigotis, en Dentarra, el Pallasso, la Bruixa, en Pallús, la Marieta i en Patufet.

Gegants i Capgrossos 1949

 

Amb motiu d’aquesta compra, s’estrenà una cançó amb lletra de Frederic Corominas i música de Rossend Palmada.

 

 

 

Els gegants i capgrossos que avui es passegen per Banyoles i rodalies són un èxit de la gent d’aquesta ciutat; amb les  aportacions de la gent es van poder pagar les 11.264,90 pessetes que va costar aquell divertit escamot.

 De llavors ençà han passat una colla d’anys. Així els cavallins van ser restaurats l’any 1975 per Xicu Cabanyes i Lluís Vilà i els capgrossos van ser repintats diferents vegades i els gegants han anat estrenant noves vestimentes que foren dissenyades l’any 1982 per Joan de Palau. 

 Fins i tot, a colla dels capgrossos ha crescut. Primer va ser l’arribada de dos Punkies l’any 1984; després, amb les festes de la Mare de Déu d´Agost de 1988,  es van donar a conèixer el Banquer i l’Escrivent. El Negre  fou presentat durant les festes de Sant Martirià de 1994 (regal del grup de teatre banyolí Babaus). A l’estiu de 1998 va aparèixer l’Ocupa. El 2002 és l’any de l’ Avi i de  la Nena; El 2003 són presentats en societat el Pageset, la Pageseta i el Sol; El 2004 és l’any de la Granota, el Dimoni, el Gat i en Blauet. Finalment el 2010 s’incorpora  la  Nàiada i, a  la Festa Major de Porqueres del  15 de maig de 2011, el Barb.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: